Milloin peruspesu tulisi tehdä?

Tässä artikkelissa pureudumme peruspesuihin ja siihen, milloin peruspesu tulisi tehdä. Käsitteenä peruspesu on tavallista ylläpitosiivousta laajempi toimenpide, joka tulisi toteuttaa säännöllisesti. Peruspesu on tarkoitettu erityisesti julkisiin tiloihin.

Peruspesujen tehokkuus piilee niiden säännöllisyydessä. Useimmiten niitä tehdään kerran tai kaksi vuodessa sen mukaan, millainen on tilojen kulutus, siisteys ja materiaalipinta. Yksi tai kaksi kertaa vuodessa on lopulta ehdoton minimi lähes kaikenlaisille kohteille. Koska kohteet, joihin peruspesu tehdään, ovat usein kiireisiä ja täynnä ihmisiä (ainakin välillä), tehdään ne yleensä rauhallisina aikoina, kuten loma-aikoina. Ammattilaiset osaavat kuitenkin tehdä peruspesun huomaamatta, vaikka ympärillä olisikin hälinää. Oikein suunniteltu peruspesu aiheuttaa mahdollisimman vähän vaivaa sivullisille. Ei siis huolta.

Peruspesu

Mitä peruspesu on?

Peruspesuun sisältyy yleensä kaksi asiaa – perussiivous ja lattian vahaus. Perussiivous nimestä huolimattaan on todella paljon laajempi kuin tavallinen ylläpitosiivous. Perussiivoukseen käytetään erilaisia välineitä, joilla saadaan siivousjälki mahdollisimman laajaksi. Perussiivous puhdistaa koko tilan perinpohjaisesti. Perussiivous ja ylläpitosiivous ovat toisiaan tukevia toimenpiteitä, ja molempien tulisikin olla asiallisesti hoidettuna tilassa kuin tilassa. Peruspesu eli siis perussiivous ja lattian vahaus ovat laaja ja tärkeä operaatio. Lattioiden siivoamisessa käytetään siihen tarvittavia aineita ja koneita. Eli ei niin kuin vankilassa eli hammasharjalla. Näillä metodeilla pyritään vaikuttamaan mahdollisimman syvälle lattian sisuksiin. Peruspesussa oleellista on lattian vahaus ja se onkin tärkeää hoitaa kunnolla, jotta lattia voi pysyä hyvässä kunnossa jatkossakin. Peruspesussa poistetaan vanha vaha siihen tarvittavilla välineillä ja pidetään huoli ettei vanhaa vahaa jää minnekään makaamaan. Kun vaha on poistettu, pestään lattia vielä kauttaaltaan. Kuivumisessa voi mennä hetki ja onkin pidettävä huoli, että lattia pysyy siistinä sen ajan. Tämän jälkeen vahan voi levittää.

Peruspesut ovat ammattilaisten heiniä

Peruspesu on terminä vähän hölmö, sillä se luo mielikuvaa ihan tavallisesta pesusta, jonka kuka tahansa pystyy toteuttaa. Asia ei kuitenkaan ole näin. Peruspesu on nimestään huolimatta vaativa toimenpide, joka vaatii suurta ammattitaitoa ja osaamista. Tämän lisäksi tarvitaan oikeat välineet ja aineet, jotka ammattilaiselta varmasti löytyvät. Väärin tehty peruspesu voi vain vahingoittaa tilaa, eikä siitä ainakaan tule siistimpi. Tässä ei kannata kitsastella hinnan kanssa. Myös peruspesupalvelua kilpailuttaessa tulee olla tarkkana, sillä halvin hinta ei aina takaa parasta laatua. Jos palvelu on oikein halpa, voi olla, että palvelu on puutteellinen tai yritys ei operoi täysin puhtailla papereilla. Tällaiset kannattaa kiertää hyvin kaukaa. Peruspesun oheen on hyvä suunnitella myös muita pesuja. Liiketiloissa voi olla suuriakin ikkunoita, joiden peseminen ei tavalliselta ihmiseltä onnistu (eikä kukaan sitä muutenkaan tekisi).

Ammattilaisilta löytyvät kalustot kaikenlaisten ikkunoiden pesemiseen. Varsinkin korkeat ikkunat on hyvä jättää ammattilaisten hoviin. Samoin myös esimerkiksi yläpölyjen poistaminen. Me olemme varmaan jokainen nähneet joskus esim. luikuportaissa, kuinka kaappien ja tasojen yllä on aivan älyttömästi pölyä. Ammattilaiset hoitavat tämänkin ja niin hauraimmankin kristallikruunun päältä saadaan pölyt poistettua. Ensi kerralla, kun varaat peruspesua, kannattaa harkita myös hyödyllisiä ja tarpeellisia lisäpalveluja.

Samankaltaiset artikkelit