Laihduttaja, vältä nämä virheet

Vältä yleisimmät laihduttajan virheet ja rakenna laihduttajan ruokavalio, jolla saat oikeasti pysyviä tuloksia.

Kuvitellaan tilanne: Olet päättänyt laihtua ja teet päätöksen ryhtyä terveellisempään elämäntapaan. Alkuinnostuksessa olet valmis tekemään mitä vain ja motivaatiota riittää vaikka muille jakaa. Ethän kuitenkaan lankea näihin virheisiin, joita hyvin monet laihduttajat tekevät ja sitten ihmettelevät, miksei dieetti toimikaan.

Laihduttajan ruokavalio

Varo näitä virheitä painonpudotuksessa

Nopean tuloksen metsästäminen

Usein ensimmäinen virhe on se, että etsit nopeaa ratkaisua laihtumiseen. Kymmenen kiloa kahdessa viikossa kuulostaa houkuttelevalta, mutta tällaiset nopeat tulokset eivät yleensä ole pysyviä. Pitkäaikaiset muutokset vaativat aikaa. Keho ei myöskään ole kone, jolta voi vaatia tällaista muutosta lyhyessä ajassa.

Dieettien koukkuun jääminen

Monet lankeavat tiukkoihin ja rajoittaviin dieetteihin. Vaikka saatat laihtua nopeasti, tällaiset dieetit ovat harvoin kestäviä. Heti kun palaat normaaliin syömiseen, kilot saattavat palata entistäkin nopeammin. Varo siis astumasta siihen loukkuun, jossa dieettien tuomat nopeat tulokset aikaansaavat onnistujafiiliksen – se fiilis on usein lyhytkestoinen.

Liian tiukka kalorien rajoittaminen

Energiansaannin tiukka rajoittaminen voi johtaa liian alhaiseen energiatasoon, väsymykseen ja jopa terveysongelmiin. Liian vähäinen energiansaanti voi myös hidastaa aineenvaihduntaa ja tehdä painonpudotuksesta vaikeampaa jatkossa. Vääjäämättä keho pyrkii tasapainoon ja viimeistään rajoituksen päätteeksi syöt kahta enemmän aiheuttamaasi nälkävelkaan.

Liikunnan liiallinen korostaminen

Liikunta on tärkeää terveydelle, mutta se ei yksin riitä laihtumiseen. Monet yliarvioivat paljonko energiaa he polttavat liikunnalla ja kompensoivat sen syömällä enemmän. Toisaalta liikunnan suuri määrä saattaa ajaa ylikuormitustilaan, mikä hidastaa rasvanpolttoa.

Erikoisruokavaliot

Toiset eksyvät erikoisruokavalioiden labyrinttiin, jossa syödään vain tiettyjä ruoka-aineita tai vältetään kokonaan tiettyjä ryhmiä. Nämä voivat olla hankalia noudattaa pitkällä aikavälillä. Lisäksi ruoka-aineiden tiukka rajaaminen pois ruokavaliosta voi vääristää ruokasuhdetta.

Näin vältät laihduttajan virheet

Nyt kun tiedät laihduttajan yleisimmät virheet, katsotaan, miten voit välttää ne ja saavuttaa pysyvän painonpudotuksen:

1. Aseta realistiset tavoitteet: Älä odota nopeita tuloksia. Tavoittele mieluummin pieniä ja kestäviä muutoksia ruokavalioon ja liikuntaan. Pysyvä painonpudotus on maraton, ei sprintti.

2. Rakenna terveellinen ruokavalio: Kuten aiemmin mainittiin, terveellinen laihduttajan ruokavalio ei ole kaukana normaalista ruokavaliosta. Varmista, että saat riittävästi ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.

3. Älä pelkää ruokaa: Älä kiellä itseltäsi mitään ruokaryhmiä. Sallittu herkuttelu silloin tällöin auttaa pitämään mielentilan positiivisena ja auttaa välttämään ahmimista.

4. Kuuntele kehoasi: Tunne nälkä- ja kylläisyysmerkit. Älä syö automaattisesti tai syömiäsi annoksia suuremmiksi.

5. Säännöllinen liikunta: Liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, mutta älä yliarvioi sen vaikutusta laihtumiseen. Käytä liikuntaa energian lisäämiseen ja mielihyvän saamiseen.

6. Pidä yllä joustavuutta: Pysyvä muutos tarkoittaa elämäntapamuutosta, ei tilapäistä muutosta. Pidä mielessä, että virheistä voi oppia ja tee tarvittaessa korjauksia matkan varrella.

7. Kuvittele, miltä haluat näyttää ja millaista haluat terveytesi olevan tulevaisuudessa, vuosien päästä. Tämä pitkäntähtäimen tavoite, mielikuva, auttaa tekemään oikeita valintoja tänään ja välttämään pikaista mielihyvää tuovat houkutukset.

“Imagine your healthy future self and start living that life now.” – Laurie Coots

Toimi järkevästi, pitkällä tähtäimellä ja maltillisesti edeten. Mitä pienempiä askeleita otat, sen pysyvämmäksi muutokset tulevat. Keho ei ole kone, josta voi polttaa rasvaa ennätystahdilla, vaan paras ja pysyvin tapa laihtua on laihduttaa hieman hitaammin ja kehoa kuunnellen. Keho kun pyrkii aina tasapainoon, ja jos sitä liikaa horjuttaa yhdellä kertaa, paluu tasapainoon eli vanhaan olotilaan on taattu.

Yhteenveto

Laihduttaminen on tärkeä päätös, joka onnistuessaan edistää terveyttä ja voi tuoda jopa lisää elämänlaatua, mikäli ylipainoa on runsaasti. Laihduttamisessa on kuitenkin helposti tehtävissä virheitä. Tärkeintä on välttää nopeisiin ratkaisuihin turvautumista ja sen sijaan tehdä kestäviä muutoksia ruokavalioon ja elämäntapaan. Terveellinen, monipuolinen ruokavalio, liikunta ja realistiset tavoitteet ovat avain pysyvään painonpudotukseen.

Samankaltaiset artikkelit