Uusintasaumaus pitää elementtitalosi kunnossa

Elementtitalojen saumaukset kuluvat ajan myötä, joten niissä on tehtävä aika ajoin uusintasaumaus , jotta saumaukset voivat jatkossakin tehdä tehtävänsä.

Tässä tekstissä kerron miksi uusintasaumaus on tärkeää, ja miten voit pitää huolen, että talosi uusintasaumaus tehdään oikein.

Uusintasaumaus

Uusintasaumaus elementtitalojen maassa

Suomen talokannasta huomattava määrä on elementtitaloja. Elementtirakentamista on varsinkin kerrostaloissa käytetty 70-luvun jälkeen ahkerasti, sillä talon rakentaminen valmiista elementeistä nopeuttaa rakentamista huomattavasti ja alentaa rakennuskustannuksia. Rakennuksen julkisivussa käytettävien valmiiden elementtien väliin jäävät raot täytyy aina eristää elementtisaumauksella, jotta kosteus saadaan pidettyä loitolla talon rakenteista.

Tämä tarkoittaa, että rakennuksia, jotka ennemmin tai myöhemmin tarvitsevat uusintasaumausta on Suomessa valtavasti. On tärkeää ymmärtää tämä elementtitalojen suuri määrä, jotta voi tiedostaa minkä mittaluokan asiasta uusintasaumauksessa on pohjimmiltaan kyse.

Tietenkään jokainen elementtitalo ei tarvitse uusintasaumausta samaan aikaan, mutta kun elementtitalojen määrä on riittävän suuri, joka hetki joku rakennus kaipaa saumojensa uusimista. Se rakennus saattaa aivan hyvin olla sinun talosi.

Miksi uusintasaumausta tarvitaan?

Kuten mainitsin aivan tämän tekstin alussa, elementtisaumat kuluvat ajan myötä. Osittain tämä johtuu silkasta ajan vaikutuksesta, sillä saumoissa käytettävä sitkeä ja elastinen materiaali kovettuu vähitellen vuosien kuluessa, mikään materiaali kun ei kestä loputtomiin. Myös alkuperäisen saumaustyön laatu voi vaikuttaa sauman kestävyyteen, samoin kuin se, millaisten säiden armoilla sauma on joutunut olemaan.

Kun sauma-aine vanhenee ja kovettuu, se alkaa halkeilla ja lopulta irrota seinäelementeistä. Jos saumauksen huoltotyöt laiminlyö riittävän kauan, saumaus voi ehtiä päästä todella huonoon kuntoon. Tämä paitsi näyttää rumalta (varsinkin kirkkaassa valaistuksessa), mutta myös aiheuttaa suuria riskejä rakennuksen hyvinvoinnille.

Mutta mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Kun julkisivujen elementtisaumat ovat täynnä halkeamia tai reikiä, tai eivät enää edes pysy kiinni seinässä, sadevesi ja muu kosteus pääsee vapaasti sisään elementtien väleistä ja käsiksi niiden alla oleviin rakenteisiin. Jokainen varmasti ymmärtää, että kun vesi pääsee rakenteisiin, joita ei ole suunniteltu sitä kestämään, seurauksena voi olla hyvin kallis kosteusvaurio.

Miten uusintasaumaus tehdään?

Kun elementtitalon saumat alkavat olla huonossa kunnossa, on syytä ensimmäiseksi selvittää, kuinka suuresta ongelmasta on kyse. Usein koko rakennuksen saumat uusitaan kerralla, mutta jos vain tiettyjen rakennuselementtien välinen sauma on kärsinyt paikallisesti (esimerkiksi ilkivallan seurauksena), silloin saattaa hyvin riittää, että vain vahingoittunut sauma uusitaan.

Jotta uusintasaumaus voidaan tehdä, pitää saumakohta ensin tyhjentää ja puhdistaa. Tämä tarkoittaa, että kaikki vanha sauma-aines poistetaan, samoin kuin sen alla oleva pohjanauha ja eristevilla. Tämän jälkeen sauman tarttumapinnat vielä puhdistetaan huolella, jotta uusi sauma-aine tarttuu kunnolla kiinni.

Kun sauma on kokonaan tyhjä, asetetaan sen pohjalle tuore kerros eristevillaa. Eristevillan päälle jätetään pieni ilmarako, jonka päälle liimataan koko sauman pituudelta uusi pohjanauha. Varsinainen sauma-aine pursotetaan pohjanauhan päälle, johon se kovettuu kestäväksi vedeneristeeksi.

Milloin uusintasaumaus pitää tehdä?

Saumauksen nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että elementtisaumojen uusiminen täytyy tehdä vähintään 15 vuoden välein. Käytännössä kuitenkin tämä aika voi vaihdella eri rakennusten välillä, riippuen muun muassa siitä, kuinka hyvin edellinen saumaus on tehty ja millaisia materiaaleja saumauksessa on käytetty. Myös erilainen ylimääräinen tai epätavallinen sauman kokema rasitus voi lyhentää sen käyttöikää.

Esimerkiksi taloyhtiöiden on hyvä ottaa tavaksi tarkastella aina ajoittain rakennustensa elementtisaumojen vointia. Heti kun niiden kunnosta herää epäilyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä saumauksen ammattilaiseen ja kysyä asiantuntevaa arviota asiasta.

Uusintasaumauksen kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, sillä vuotavista saumoista koituvat kustannukset voivat olla hyvin kalliita. Rakennuksen uusintasaumaus kannattaa ajatella välttämättömänä huoltotyönä, joka yksinkertaisesti täytyy tehdä säännöllisin väliajoin, jotta kiinteistö pysyy hyvässä kunnossa ja sen asuntojen myyntihinta ei pääse laskemaan.

Samankaltaisia artikkeleita