Työvoiman vuokraus on yrittäjälle tapa säästää 

Työvoiman vuokraus tarkoittaa toimenpidettä, jossa työvoimaa vuokraava työntekijä vuokraa työvoimaa tarvitsevalle yritykselle työntekijöitä. Työvoimaa vuokraava yritys on tehnyt työsopimuksen vuokratyöntekijän kanssa ja sitten se tekee sopimuksen työvoimaa tarvitsevan yrityksen kanssa vuokratyöntekijän vuokraamisesta vuokratyövoimaa tarvitsevan yrityksen tehtäviin. 

työvoiman vuokraus

Työvoiman vuokrauksessa on aina kolme osapuolta. Työvoimaa vuokraava yritys eli henkilöstövuokrausyritys, vuokratyövoimaa käyttävä yritys eli käyttäjäyritys sekä työntekijä eli vuokratyöntekijä. Työvoimaa vuokraava yritys on vuokratyöntekijän työnantaja, mutta siirtyessään vuokratyövoimaa käyttävän yrityksen huomaan, siirtyy myös osa työnantajan velvoitteista vuokratyövoimaa käyttävän yrityksen konteille.  

Työvoiman vuokraus maksaa  

Työvoiman vuokraus ei tietenkään ole täysin ilmaista. Siinä on monenlaisia kustannuseriä. Hinta riippuu useista eri tekijöistä ja jokaisella työvoimaa vuokraavalla yrityksellä on omat tapansa hinnoitella. Ei siinä, hinnoittelun periaatteet ovat usein samoja, mutta absoluuttinen hinta vaihtelee. Yleisellä tasolla työvoiman vuokraaminen on kalliimpaa kuin suoraan palkkaaminen, koska silloin ei tarvitse maksaa työvoimaa vuokraavan yrityksen välityspalkkioista. Jos kuitenkin otetaan huomioon vaihtoehtokustannukset, säästyvä aika ja vaiva ovat rahallisesti mitattuna todella merkittäviä. Ei aina kannata vain tuijottaa rahamääriä.  

Työvoimaa vuokraavat yritykset määrittävät vuokraukselle hintakertoimen, joka käsittää kaikki työntekijään kuuluvat kulut sekä tietenkin välityspalkkion. Kerroin on suhteellisen reilu, eikä puhuta mistään 50 prosentin osuuksista. Vuokratyöntekijän sopimustyyppi vaikuttaa suunnattomasti vuokrauksen hintaan. Lyhemmillä työpesteillä ei tarvitse maksaa useita summia, mitä pidemmillä työsuhteilla pitää maksaa. 

Työvoiman vuokrauksen hintaan kuuluu esimerkiksi palkka 

Työvoiman vuokrauksen hintaan lasketaan mukaan useita eri juttuja. Vaikka työvoimaa vuokraava yritys auttaa yrityksiä monella eri tapaa, ei heidän apunsa ole ilmaista. Kohtuullista kuitenkin. Hintaan sisältyy muun muassa rekrytointiprosessi, palkka ja muut maksut, terveyshuolto ja mahdollisesti sairastelusta johtuvat kulut. Työvoimaa vuokraava yritys ja vuokratyövoimaa käyttävä yritys voivat sopia erilaisia sopimuksia, joilla vuokratyövoimaa käyttävä yritys ikään kuin lyö vetoa itsensä puolesta. Näissä sopimuksissa vuokratyövoimaa käyttävä yritys ottaa halvempaa hintaa vastaan kontollensa esimerkiksi kaikki vastuut ja maksut vuokratyöntekijän sairastelua ja tapaturmia koskien. Vuokratyövoimaa käyttävä yritys asettaa kätensä ristiin ja toivoo, ettei mitään pahaa vain sattuisi ja he pääsisivät säästämään muutaman roposen. 

Pätevää vuokratyövoimaa 

Kannattaa miettiä tarkkaan ennen kuin lähtee tällaiseen piruntanssiin mukaan. Työvoiman vuokraus itsessään ei kuitenkaan ole niin riskillistä ja vaarallista kuin voisi olettaa. Työvoimaa vuokraavalla yrityksellä on vastuu pitää huoli siitä, että vuokrattu työntekijä on pätevä työhön. Työvoimaa vuokraava yritys voi siis hyvillä mielin luottaa, että ovesta sisään astuva jantteri tietää what’s up, eikä ole heti laittamassa sormea suuhun, kun hänelle kerrotaan, mistä työssä on kyse. Työvoimaa vuokraava yritys ei vahingossakaan halua ottaa tällaista riskiä, sillä virheen sattuessa se on vastuussa ja se voi aiheuttaa mittavia negatiivisia seuraamuksia työvoimaa vuokraavalle yritykselle.  

Aloilla, joissa on selkeät ruuhkahuiput, tarvitaan paljon työvoimaa mutta ei aina, on hyvä hyödyntää työvoiman vuokrausta. Se on helppo ja joustava tapa reagoida muuttuviin työvoimatarpeisiin. Voi olla että yks kaks koko kööri on saikulla ja timantinarvoinen asiakastyö tulisi hoitaa. Tällöin ei tarvitse kuin puhaltaa intiaanipilliin ja työvoimaa vuokraava yritys reagoi. Korvaavat ja yhtä hyvät työtekijät ovat nopeasti työnteossa ja maksettuasi työvoimaa vuokraavalle yritykselle kaikesta vaivasta, olet vapaa käärimään omasta työstä kertyvät voitot taskuihisi. Eikö kuulostakin mahtavalta?! 

Samankaltaiset artikkelit